امتیاز موضوع:
  • 82 رأی - میانگین امتیازات: 3.01
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
مطالب جالب شیمی
#1
چرا وقتي در نوشابه نمک مي ريزيم, با شدت بيشتري گاز آزاد مي شود ؟

هرچه
دماي آب کمتر و فشار بيشتر باشد , ظرفيت پذيرش گاز بيشتري را خواهد داشت و
به عنوان مثال CO۲ بيشتري را در خود حل مي کند. هنگام توليد نوشابه با
استفاده از اين خاصيت , در دماهاي پايين و فشار بالا , نوشيدني با تزريق
گاز CO۲ به حالت اشباع مي رسد. بنابراين وقتي در نوشابه باز شود و نوشابه
در دما و فشار معمولي قرار گيرد , محلول خاصيت فوق اشباع دارد يعني مقدار
CO۲ حل شده در آن بيش از ظرفيت انحلال در آن دما و فشار است. چنين محلولي
اگر شرايط مهيا باشد تمايل به آزاد کردن CO۲ دارد. براي اين کار گاز CO۲
محلول بايد به صورت حباب درآيد يعني مولکولهاي CO۲ حل شده بايد در نقطه اي
جمع شوند و با به هم پيوستن , يک حباب تشکيل دهند و به سطح نوشابه بيايند
و از آن خارج شوند. اگر دقت کرده باشيد تشکيل حباب در سطوح تماس خارجي
نوشابه اتفاق مي افتد يعني در سطح نوشابه و ديواره هاي بطري يا دورني . به
زبان ساده اين سطوح و به خصوص نا همواري هاي موجود روي آنها يا هر نوع
ناهمگني موجود در محيط نقش جايگاههاي تجمع يا مکانهايي براي به هم پيوستن
مولکولها و تشکيل حباب را بازي مي کنند.به عبارت عاميانه يعني مولکولها
براي ايجاد حباب دنبال بهانه مي گردند و اين بهانه را در اين سطوح پيدا مي
کنند. در اين وضعيت ريختن نمک در نوشابه باعث خروج سريع تر گاز از محلول
مي شود. زيرا سطح بيشتري براي تشکيل حباب در اختيار مولکولها قرار مي گيرد
( سطح جانبي بلورهاي نمک ) . چيزي مانند تبلور ( = بلور شدن ) شکر پس از
قرار دادن بلور يا نخ در محلول فوق اشباع آن.بنابراين چنين اتفاقي اصلا
شيميايي نيست. هيچ واکنشي هم صورت نمي گيرد و تقريبا هر ماده اي از نمک و
شکر گرفته تا شن و ماسه که بتوانند نوعي ناهمگني در محيط نوشابه ايجاد کند
يا سطح آزاد در اختيار آن قرار دهد ( يا به طور خلاصه بهانه دست مولکولها
بدهد ! ) ميتواند اين کار را بکند . اين اتفاق را حتما در هنگام وارد کردن
ني در نوشابه ديده ايد. تنها مزيت نمک با شکر اين است که به دليل داشتن
دانه هاي ريز سطح جانبي نسبي بيشتري در مقايسه با مواد درشت تر دارند.
همين! از اين به بعد مي توانيد در نوشابه دوستتان به جاي نمک خاک بريزيد
!!!
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان